Skip to content

Visie & missie

Missie van het NMP

Het bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van leven en het terugdringen van morbiditeit en sterfte bij patiënten met (meerdere) chronische aandoeningen door het doen van wetenschappelijk onderzoek naar preventie en hoogwaardige zorg in de eerste lijn, in het bijzonder waar het de kernwaardes van de huisartsgeneeskunde betreft.

 

Doelstellingen van het NMP

  • Onderzoek doen naar chronische aandoeningen in hun onderlinge samenhang (multimorbiditeit), en meer specifiek de relatie tussen multimorbiditeit en uitkomsten van de geleverde zorg
  • Het versterken, innoveren, en evalueren van (onderdelen van) de huisartsgeneeskunde en het huisartsgeneeskundig handelen binnen een veranderende omgeving.

Dit vereist:

  • Optimale praktijkorganisatie
  • Optimale registratie en automatisering
  • Onderzoeksvaardigheden
  • Ondersteuning vanuit de afdeling eerstelijnsgeneeskunde

De in het netwerk participerende praktijken bieden een geavanceerd scala aan mogelijkheden voor wetenschappelijk onderzoek en een excellent veld voor onderwijs in de huisartsgeneeskunde.

Thans zijn 11 huisartspraktijken op 9 locaties (met in totaal 47 huisartsen en 73 praktijkassistentes/praktijkondersteuners) verbonden aan het NMP.

 

NMP en onderwijs

Vanuit de patiëntenzorg worden in het NMP gegevens verzameld waarmee in onderwijssituaties het werk van de huisarts kan worden toegelicht. Tevens kunnen de gegevens gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek, waarvan de resultaten vervolgens weer gebruikt kunnen worden in de patiëntenzorg. Daarmee is de cirkel rond en is de patiëntenzorg direct verbonden met onderzoek en onderwijs.

 

Registratie conform NHG-richtlijnen

De NMP-huisartsen registreren gegevens over de bij hen bekende patiënten met diabetes mellitus, hart- en vaatziekten, verhoogde bloeddruk, astma en COPD. Tevens wordt co-morbiditeit, zoals overgewicht of een te hoog cholesterol, vastgelegd. Alle gegevens worden geregistreerd in een elektronisch Huisarts Informatie Systeem. Expertisegroep MIMS (Methodologie, Informatiemanagement & Statistiek) van de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde verwerkt deze gegevens tot bruikbare informatie.

 

Extra informatie

De missie en visie staan ook verwoord in ons jaarverslag 2012 en de NMP folder