Skip to content

Lopend onderzoek

Lange termijn impact van ziekte op het leven van de patiënt – de ImpaQt studie

Afgelopen april 2015 is er binnen AMPHI Infectieziekten begonnen met de ImpaQt-studie. In deze studie zal onderzocht worden wat de lange termijn impact is van het Q-koortsvermoeidheidssyndroom en chronische Q-koorts op het psychosociaal welbevinden, het werk en de gezondheid van deze patiënten. Om dit in een bredere context te plaatsen, zullen dezelfde gegevens verzameld worden bij een groep mensen met diabetes type 2. Deze patiënten zullen benaderd worden via de huisartsen in het NMP netwerk. Er is nog weinig bekend over de lange termijn impact van deze ziektes op het leven van de patiënt, zowel op het gebied van arbeidsparticipatie als psychosociaal welbevinden. De focus ligt in eerste instantie vaak op de medische behandeling, terwijl inzicht in individuele ziekte trajecten van belang zijn voor persoonsgerichte zorg.

Een aantal diabetes type 2 patiënten vanuit alle NMP praktijken zullen worden gevraagd eenmalig een vragenlijst in te vullen. Start vanaf Februari 2016.

Onderzoekers: Daphne Reukers, Ellen van Jaarsveld, Joris van Loenhout en Jeannine Hautvast

 

Project: Behandeling van ouderen met depressieve klachten in de huisartspraktijk met Behavioural Activation

Depressieve klachten komen veel voor bij mensen van 65 jaar en ouder en dragen in belangrijke mate bij aan een verminderde kwaliteit van leven. Schattingen variëren van 12-25%. Het snel groeien van dit bevolkingsdeel, de hoge prevalentie, de hoge ziektelast, de grotere afkeer bij ouderen voor medicamenteuze behandeling met antidepressiva en de beperkte beschikbaarheid van gerichte niet-medicamenteuze behandelmethodes in de huisartspraktijk liggen ten grondslag aan dit project. De (kosten-)effectiviteit van Behavioural activation (BA), uitgevoerd door getrainde praktijkondersteuners GGZ (POH-GGZ) in 8 wekelijkse sessies van 30 minuten, wordt vergeleken met de gebruikelijke zorg voor ouderen met depressieve klachten in de huisartspraktijk. Er worden 200 depressieve ouderen in 28 huisartspraktijken geïncludeerd. Als BA door de POH-GGZ (kosten-)effectief is, komt een eenvoudige, niet-medicamenteuze interventie beschikbaar voor de behandeling van depressieve ouderen in de huisartspraktijk.

Een aantal NMP praktijken gaan deelnemen. Start vanaf januari 2016.

Onderzoeker: Gert Jan Hendriks, PhD, MD

ACCESS experiment
Een slimme monitor ter ondersteuning van exacerbatie-zelfmanagement voor mensen met COPD

In samenwerking met de Radboud Universiteit heeft de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc de afgelopen jaren een adaptief en intelligent systeem ontwikkeld, dat mensen met COPD  ondersteunt bij het reageren op klachtenverergeringen. Dit systeem, genaamd ACCESS (Adaptive Computerised COPD Exacerbation Self-management Support), functioneert als een applicatie op een smartphone of tablet. Mensen beantwoorden vragen over klachtenverergeringen en voeren een longfunctie-, temperatuur- en saturatiemeting uit. Met deze informatie geeft de applicatie een afgewogen automatisch behandeladvies aan de patiënt. De zorgverlener kan voor iedere patiënt aangeven welke adviezen voor deze patiënt mogelijk en gewenst zijn. In deze interventiestudie wordt getoetst of ACCESS effect heeft.

Onderzoeksvraag:
Leidt het gebruik van ACCESS tot meer exacerbatie-vrije weken, beter zelfmanagement gedrag, betere self-efficacy en kwaliteit van leven, en tot minder complicaties en minder kosten, dan het gebruik van een papieren exacerbatie actieplan?

Deelnemende patiënten worden door middel van loting ingedeeld in een van twee groepen:
Groep 1: Interventiegroep, ondersteuning van exacerbatiemanagement m.b.v. ACCESS;
Groep 2: Controlegroep, ondersteuning van exacerbatiemanagement m.b.v. een papieren actieplan.