Skip to content

Een nieuwe naam en website

NMP gaat verder onder de nieuwe naam Radboudumc Academisch Huisartsennetwerk (AHN)

 

De nieuwe site

Radboudumc Academisch HuisartsennetwerkAHN

 

 

 

Persbericht: Een ander gesprek over gezondheid en eigen regie

eHealth Monitor 2016

Een ander gesprek over gezondheid en eigen regie

Utrecht, 19 april 2016 – Hoe voer je een ander gesprek over gezondheid en eigen regie? In de praktijk valt dat niet altijd mee. Zorgverleners vinden het soms lastig om een goed gesprek aan te gaan met mensen met een chronische ziekte of beperking over hun eigen verantwoordelijkheid op het gebied van gezondheid en eigen regie.

Wie heeft welke rol als het gaat om de omslag van zorg en ziekte naar gezondheid en gedrag? De infographic Van ZZ naar GG: Eigen regie en gezondheid biedt voorbeelden van methodieken om dit gesprek met de patiënt/cliënt op gang te brengen en laat zien wat de ervaringen en inzichten van patiënten en zorgverleners zijn met dit gesprek.


Vilans en de Academische Werkplaats Huisartsgeneeskunde van Radboudumc verkenden de mogelijkheden voor een ander gesprek over gezondheid. Zij werden bijgestaan door Bureau STBY. Barbara de Groen, Senior Adviseur bij Vilans: ‘De infographic laat zien hoe patiënten en zorgverleners naar gezondheid en gedrag kijken en wat hen helpt bij het nemen van eigen regie.’

De infographic is het resultaat van de verkenning en nodigt professionals die werkzaam zijn in het medisch en sociaal domein uit om een ander type gesprek te voeren als het gaat over eigen regie, gezondheid en gedrag.

Binnen de verkenning werden verschillende methodieken uitgeprobeerd om een ander gesprek te voeren met de patiënt. Kenmerk van het ‘andere gesprek’ is een combinatie van vragen en afbeeldingen. Barbara de Groen: ‘We ontdekten dat een visuele aanpak helpt om het gesprek over eigen regie aangenamer en creatiever te laten verlopen. Door iemand in staat te stellen zijn verhaal op zijn manier te vertellen, creëer je een band die je met een traditionele methode maar moeilijk voor elkaar krijgt. Dat is misschien wel het belangrijkste resultaat van dit onderzoek. Samen praten over een mooie foto, is veel natuurlijker en daardoor prettiger voor beide partijen.’

Huisartsen, praktijkondersteuners, sociale wijkteams en andere professionals, zoals maatschappelijk werkers, wijkverpleegkundigen, welzijnswerkers en ouderenadviseurs kunnen de infographic gebruiken ter inspiratie voor een ander gesprek met patiënten of cliënten over gezondheid en gedrag.

Meer informatie:
Meer informatie op www.kennispleinchronischezorg.nl

Overgang NMP naar academische werkplaats huisartsgeneeskunde( AWP)

De afdeling Eerstelijnsgeneeskunde en vijftien regionale huisartspraktijken tekenden op 10 maart een intentieverklaring voor nauwere samenwerking op vijf academische pijlers: opleiding, onderwijs, onderzoek, registratie en innovatie.

De patiënt is hierbij, zo stelde afdelingshoofd Eerstelijnsgeneeskunde Pim Assendelft en medeondertekenaar, altijd het vertrekpunt. ‘Het goud van de afdeling’, zo noemde Henk Schers de verzamelde huisartspraktijken tijdens de kick-off van de Academische Werkplaats Huisartsgeneeskunde. Henk is voorzitter van de nieuwe academische werkplaats en tevens hoofd van de stafgroep Innovatie en Netwerken van de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde.

Duurzaam netwerk
De Academische Werkplaats Huisartsgeneeskunde vindt haar oorsprong in het Netwerk Academische Huisartspraktijken Nijmegen. Een duurzaam netwerk van academische huisartspraktijken dat vooral gericht was op het verzamelen van onderzoeksdata uit de deelnemende praktijken. Deze samenwerking wordt voortgezet en uitgebreid. Tijdens de bijeenkomst presenteerden de deelnemers van de Academische Werkplaats Huisartsgeneeskunde zichzelf, hun werkzaamheden en werkwijzen aan elkaar. Het zijn huisartspraktijken die in onze regio voorop lopen. Ze zijn actief in diverse netwerken en vaak onderdeel van grotere (eerstelijns) gezondheidscentra.

 

 

Start AWP 2016-19

 

 

Promotie Hilde Luijks

Op maandag 9 november verdedigt Hilde Luijks haar proefschrift over multimorbiditeit in de huisartspraktijk. Hilde is huisarts bij Thermion, een van de NMP praktijken. De data van de NMP praktijken bleken onmisbaar voor haar onderzoek. In haar proefschrift bedankt ze de praktijkmedewerkers en patienten uit de NMP praktijken.

Hilde heeft tijdens haar promotie kwantitatief onderzoek gedaan naar hildemultimorbiditeit bij diabetes type 2 (deel 1 van haar proefschrift). Hierin vond ze o.a. dat 85% (!) van de patiënten met diabetes type 2 ook minstens één andere chronische aandoening heeft. Dit in groot contrast met de richtlijnen die doorgaans uitgaan van één enkele ziekte, wat de nodige problemen oplevert bij het omgaan met multimorbiditeit in de dagelijkse huisartsenpraktijk. In het 2e deel van haar proefschrift heeft Hilde kwalitatief onderzoek verricht naar de ervaringen van huisartsen met, en oplossingen in de dagelijkse praktijk voor het omgaan met multimorbiditeit.

 

NMP thema avond 2015

Op 6 oktober werd er een traditionele thema-avond georganiseerd voor en door het netwerk academische huisartsenpraktijken Nijmegen (NMP). De ruim 30 bezoekers waren niet alleen huisartsen en praktijkondersteuners van academische huisartsenpraktijken zelf, maar ook (senior) onderzoekers en andere belangstellenden: een mooi divers en enthousiast publiek. Tijdens deze thema-avonden wordt een overzicht gegeven van praktisch-wetenschappelijke projecten. Sprekers deze keer waren onder meer Lisette van den Bemt (foto), Kees van Boven, Hilde Luijks, Carola van Dipten en Erik Bischoff. Henk Schers vertelde over de netwerken rondom eerstelijnszorg in de regio: daarmee zijn we in de regio Nijmegen al goed op weg. Een academische werkplaats Huisartsgeneeskunde zou, als brug tussen wetenschap en praktijk, een belangrijke aanvulling zijn.

Nieuwe coordinator NMP

Nieuwe coordinator 2014

De komende periode is Carla Walk ( opvolging van Lieke Hassink – Franke) coördinator van het NMP. Zij heeft al jaren affiniteit met het ADEPD registreren en is bekend met verschillende HISSEN. Door haar diverse werkzaamheden is ze geen onbekende in de NMP praktijken.Voorheen is zij ruim 14 jaar werkzaam geweest bij LINH ( Landelijk Informatie Netwerk Huisartsen) en de CMR Peilstations. Al enige tijd verzorgt ze samen met een registratie expertpanel de vaste registratierubriek in Lijn 1.

Naast de werkzaamheden voor het NMP vult Carla haar week als consulente NHG Praktijkaccreditatie, coachen 3e jaars AIOS met verbeterprojecten, maakt deel uit van het onderzoeksmedewerkers team OOST en heeft ze een kleine aanstelling bij de CIHN (Huisartsenpost) in Boxmeer als assistente.Voor vragen is Carla te bereiken op: carla.walk@radboudumc.nl

Opening Gezondheidscentrum Berghem

Op zaterdag 1 februari 2014 opent het nieuwe Gezondheidscentrum Berghem, een van de NMP praktijken, haar deuren. Na veel bouwen en sjouwen is de nieuwe huisartspraktijk en het gezondheidscentrum klaar. De officiele opening wordt om 11.00 uur verricht door de wethouder en de oud directeur van de basisschool, waarna de open dag start voor de inwoners van Berhem en andere belangstellenden. Bent u nieuwsgierig? Kom vooral langs! U bent van harte welkom om het nieuwe gezondheidscentrum te bewonderen.

NMP-folder

Wat kan het NMP voor u betekenen? Dat vindt u in een handomdraai in onze beknopte overzichtsfolder. Wat is het NMP? Waarom het NMP? Het NMP is een broedplaats voor zorginnovatief onderzoek bij patienten met multimorbiditeit. Het is een newetwerk voor het uitzetten en implementeren van zorginnovatieprojecten. En het NMP zoekt voortdurend samenwerking met externe partijen. Hierover leest u meer in onze overzichtsfolder.

Afscheid Willem van Gerwen op 27 november a.s.

Op woensdag 27 november neemt Willem van Gerwen afscheid van de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc. Vanaf 15.00 uur, huize Heijendael, op het Radboudterrein. Geert Groteplein Noord 9, Nijmegen.
Het is bijna niet voor te stellen: Willem gaat het Radboudumc verlaten.  Vanaf 1 december 2013 gaat Willem van zijn pensioen genieten. Willem vormde, vaak met zijn fotocamera in de aanslag en scherp oog en oor voor nieuwtjes, het gezicht van de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde. Jarenlang was Willem nauw betrokken bij het NMP als mediator tussen afdeling en praktijk. Ook zorgde hij er (mede) voor dat er niet werd gelogen in wetenschappelijke publicaties, en hij stond menig promovendus en student bij op het moeilijke pad van verantwoord onderzoek doen. Lees meer

Allereerste NMP-jaarverslag gereed!

Het allereerste NMP-jaarverslag is gereed. Het jaarverslag geeft een weergave van alle activiteiten die het NMP de afgelopen 2 jaar heeft ontplooid. U vindt er de afgeronde projecten, alle lopende projecten en de nieuwe projecten voor het nieuwe jaar. Ook geeft het een inkijkje in de plannen voor het komend jaar. Benieuwd naar de resultaten van een onderzoeksnetwerk vol enthousiasme en werklust? Lees dan vooral het jaarverslag.
Jaarverslag NMP 2012