Skip to content

Faciliteiten

Cytopathologie

Het project cytopathologie is een diagnostische faciliteit voor huisartsen. Het betreft een punctiespreekuur waar patiënten met een onbegrepen palpabele (voelbare) zwelling rechtstreeks naar toe worden verwezen om een cytologische punctie van deze afwijking te laten verrichten. Hiermee wordt op een snelle manier (voorlopige beoordeling door de patholoog direct na de punctie) een indruk van de aard van deze afwijking verkregen, zodat zonodig adequate (naar de juiste specialist) en spoedige (bij bewezen maligniteit) verwijzing naar de tweede lijn kan volgen. Ook kan op deze manier een ander deel van de patiënten op korte termijn worden gerustgesteld en kan onnodige verwijzing naar de tweede lijn bij deze patiënten worden voorkomen. Kortom, een zorginnovatie die goed past in de huidige trend van het versterken van de eerste lijn.

De resultaten (patiënttevredenheid, huisarts tevredenheid, aantal verwijzingen, diagnoses na puncties, etc.) zullen wetenschappelijk worden geëvalueerd.

Na een zeer positieve tussenevaluatie is besloten door afdeling pathologie UMC St Radboud deze punctiefaciliteit voor alle huisartsen in de regio aan te bieden.

Deze diagnostische faciliteit kunt u ook opvragen via ZorgDomein.

 

Telenefrologie

De Landelijke Transmurale Afspraak chronische nierschade adviseert bij specifieke patiëntengroepen een nefroloog te consulteren. Dit kunt u telefonisch doen, maar dat is niet altijd praktisch. Met behulp van telenefrologie kunt u als huisarts of praktijkondersteuner via een beveiligde internetomgeving, direct vanuit uw Huisarts Informatie Systeem (HIS) een nefroloog raadplegen. De gegevens die de nefroloog voor de consultatie nodig heeft, worden automatisch uit uw HIS gehaald en op een gestructureerde manier aan de nefroloog aangeboden. De nefroloog zal uw vraag binnen 2 werkdagen beantwoorden. Naar keuze wordt u via SMS of e-mail geattendeerd als het antwoord klaar staat. Het antwoord wordt automatisch  in uw HIS gedocumenteerd.

Welke vragen lenen zich voor telenefrologie?
– vragen over snelle achteruitgang van de nierfunctie (> 3 ml/min/1.73 m2/jaar)
– vragen over medicatie, bijvoorbeeld over orale bloedglucose verlagende middelen bij verminderde nierfunctie
– vragen over PTH, anaemie, kalium
– vragen over aanvullende diagnostiek of noodzaak tot verwijzing
– presentatie van een patiënt die volgens de Landelijke Transmurale Afspraak in aanmerking komt voor consultatie, zonder dat u daar specifiek een vraag bij had. Een nefroloog zal voor  een dergelijke casus vaak goede aanvullende adviezen kunnen geven.

De nefrologen in het UMC St Radboud, het CWZ, Bernhoven en Rijnstate werken met telenefrologie. U krijgt toegang tot telenefrologie via Zorgdomein, tab teleconsult. U moet zich bij Zorgdomein wel  als telenefrologie-gebruiker aanmelden:  http://www.teleconsultatie.nl/specialismen/interne-geneeskunde/