Skip to content

Historie

In 1943 nam Frans Huygen de huisartspraktijk in Lent over van zijn voorganger Van der Werf, die – zeer bijzonder voor die tijd – reeds werkte met een medisch dossier. Het werd de basis van de Continue Morbiditeits Registratie, de CMR.

Sinds 1967 worden in vier huisartspraktijken (Lent, Oosterhout, Nijmegen, en Doesburg) alle aan de huisarts gepresenteerde aandoeningen, inclusief verwijzingen en ziekenhuisopnamen vastgelegd.

In 1982 is naast de CMR het Nijmeegs Monitoring Project (NMP) ontstaan als vervolg op het Nijmeegs Interventie Project, de promotiestudie van de Wijchense huisarts Jan van Ree. De registratie binnen het NMP richt zich op het vastleggen van gegevens over patiënten met chronische aandoeningen zoals diabetes, hypertensie, cardiovasculaire morbiditeit en COPD/Astma. Van deze patiënten wordt het ziektebeloop, de behandeling en de bereikte resultaten systematisch vastgelegd. Al deze informatie wordt op de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het UMC St. Radboud bewerkt en in de vorm van feedback met de deelnemende huisartsen besproken. In tweemaandelijkse bijeenkomsten worden afspraken aangescherpt en staan allerlei aspecten van het huisartsgeneeskundig handelen ter discussie. Vanaf 2010 zet het NMP vooral in op vernieuwend (zorg)onderzoek naar multimorbiditeit en generalisme. Daarmee breidt de monitoring zich uit met andere aandoeningen en met andere indicatoren zoals zorgindicatoren, risicofactoren en indicatoren die te maken hebben met de kernwaardes van de huisartsgeneeskunde.

De CMR registreert in vier huisartspraktijken, met in totaal 15.500 patiënten. Het NMP, met een actuele populatie van ruim 62.000 patiënten, kan daarbij gezien worden als een uitbreiding van de CMR. Het NMP koppelt ondersteuning van state-of-the-art huisartsgeneeskundige zorg aan wetenschappelijk onderzoek (genereren van nieuwe kennis), zorginnovatie (verbetering van patiëntenzorg) en het geven van onderwijs. De deelnemende praktijken vormen de academische werkplaatsen, de proeftuin voor de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van waaruit nieuwe ontwikkelingen gestalte krijgen.

Doelstelling van het onderzoeksprogramma van de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het UMC St Radboud is de ontwikkeling van effectieve methoden van vroegopsporing en bewaking van hoog prevalente chronische aandoeningen. Het onderzoek van de afdeling heeft geleid tot een bijzondere expertise en sterke infrastructuur op het gebied van longitudinaal onderzoek gebaseerd op dit tweetal unieke huisartsgeneeskundige databases: de CMR en het NMP. Dankzij een jarenlange continue nauwgezette registratie is de CMR-NMP-databank inmiddels uitgegroeid tot een uiterst toegankelijk en belangrijk register binnen de Nederlandse huisartsgeneeskunde.

In 2000 werd een nieuwe naam ingevoerd voor CMR en NMP, namelijk Netwerk Academische Huisartspraktijken Nijmegen CMR NMP. Sindsdien bestaan Continue Morbiditeits Registratie (CMR) en Nijmeegs Monitoring Project (NMP) als onderdeel van dit netwerk.