Skip to content

Koploperfunctie

Koploperprogramma
In 2010 is de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde (ELG)  gestart met het koploperprogramma (www.koplopers.org). Dit programma komt voort uit de zorgen die de afdeling ELG heeft over  ontwikkelingen in de gezondheidszorg. Ze probeert oplossingsrichtingen te geven tot de ontwikkeling van hoogstaande multidisciplinaire en betaalbare zorg.

Het valt op dat er veel zorginitiatieven en zorginnovaties in den lande van de grond worden getrokken maar dat deze initiatieven en innovaties ophouden te bestaan wanneer de (project)financiering wegvalt. Bovendien vindt een goede toetsing van de kwaliteit en effectiviteit van dergelijke initiatieven en innovaties vaak niet plaats. Dat is jammer want aantoonbaar effectieve initiatieven en innovaties hebben een grotere kans tot verankering in de dagelijkse zorgpraktijk (b.v. via financiering via verzekeraars, gemeenten, VWS, etc.).

Het NMP als koploper        
Het NMP heeft zich tot doel gesteld om wetenschappelijk onderzoek naar multimorbiditeit en zorginnovaties te faciliteren. Daarmee sluit het NMP als onderzoeksnetwerk naadloos aan op het koploperprogramma van de afdeling ELG. Door de hoge kwaliteit van de registratie van chronische aandoeningen en het commitment van de NMP praktijken om mee te werken aan de ontwikkeling en implementatie van (vaak arbeidsintensieve) zorginnovaties is het NMP de plek in Nederland om zorginnovaties uit te testen en eventueel regionaal en landelijk uit te rollen.

In tegenstelling tot zorggroepen (ontstaan als reactie op het integrale bekostingsbeleid (ketenzorg) van VWS) heeft het NMP veel ervaring met het uniform registreren en monitoren van de zorg die geleverd wordt voor chronische aandoeningen (DM type 2, COPD, CVRM, etc.). Daarnaast heeft het NMP veel ervaring met registratieverschillen tussen praktijken en binnen praktijken en is het NMP in staat om betrouwbare feedback aan haar praktijken te geven m.b.t. uitkomst en procesindicatoren. Het NMP wil zich profileren als een onderzoeksnetwerk met veel kennis en kunde op het gebied van (uniforme) registratie en monitoring van de zorg voor chronische aandoeningen. Hierdoor kunnen effecten van zorginnovaties gepilot en gemeten worden.